Een auto leasen is in trek. Meer dan de helft van de nieuwe verkochte wagens is een leaseauto, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VNA. Veelal betreft dit een auto van de zaak, maar het privé leasen van een personenauto is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Inmiddels is een vijfde van de geleasede personenauto's voor eigen rekening.

Volgens onderzoeksbureau Aumacon groeit het private leasewagenpark de komende twee jaar met bijna de helft naar 220.000 personenauto's. In 2018 reden volgens VNA 150.000 auto's op de Nederlandse wegen die privé zijn geleased. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 17.000.

Het zelf leasen van een auto is onder meer populair vanwege de vaste maandelijkse kosten en het ontbreken van onverwachte garagekosten. Volgens de Consumentenbond is een auto leasen vaak goedkoper dan een auto kopen. Dat is vooral het geval als voor de aanschaf van een nieuwe auto geld moet worden geleend.